BAKLAN TARIM TEKNOLOJİLERİ TEKNİK VE MESLEKİ ANADOLU LİSESİ

İŞ BULMA İMKÂNLARI
Tarım teknolojileri alanından mezun olanlar; kendi işletmelerinde, üretim seralarında, fide ve fidan üretim firmalarında; tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birliklerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde, belediyelerde, özel tarım işletmelerinde; zirai ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı ithalat ve ihracat firmalarında, Tekel Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisinde, Ziraat Odalarında, üniversitelerde, tarım makineleri işletmelerinde iş bulma imkânları vardır.
 
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Meslek eğitimi, meslek liselerinde Tarım Teknolojileri alanında diploma verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından yatay ve dikey geçişler olabilecektir.
Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler yüksek öğretim sınavlarında başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınav puanı ile yada sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler.
Mesleki eğitim merkezleri, çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan kurslarda eğitim verebilmektedir.
Halk eğitimi merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunabilmektedirler.

Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
Yeni nesil teknolojiler, tarım alanında çiftçilerin işini kolaylaştıran pek çok yenilik ortaya koyar. Tarımda teknoloji kullanımı, gerek tarımın daha verimli yapılasında gerekse çiftçinin omuzlarındaki yükün azaltılmasında oldukça etkilidir. Dünya genelinde artan nüfus ve şehirleşme oranı tarımsal üretimde artışı zorunlu bir hale getirmiştir. Talebin karşılanması için var olan tarım arazilerinden en yüksek verimin elde edilmesi gerekir. Bu nedenle tarımsal üretimde teknolojiye ve teknolojinin olumlu getirilerine ihtiyaç vardır. Özellikle akıllı tarım teknolojilerinden yararlanmak, üretimde sınırlı alanları ve küçük işletmeleri de sahneye çıkarma konusunda büyük önem taşır. Kırsal kesimdeki iş gücünün ve tabi gençlerin tarıma ilgisini canlandıran dijital tarım teknolojileri, yöresel tarımın yeniden canlanabilmesini destekleyici etkiler yaratır. Tarımda teknoloji kullanımı aynı zamanda tarımda sürdürülebilirliği de sağlamanın başat koşulu haline gelir.
Akıllı Tarım Nedir?
Akıllı tarım her şeyden önce tarımsal alanda verimlilik artışını temele alan ve mevcut kaynakların daha etkin, ekonomik, çevreci şekilde kullanılmasını ve yönetilmesini amaçlayan tekniklerin bütününe verilen addır.
Modern Tarım Teknolojileri Uygulamaları
Hali hazırda kullanılan modern tarım teknolojilerini ve gelecek dönemlerde hayata geçirilmesi planlanan uygulamaları şu şekilde sıralamak mümkün:
Akıllı Tarım Otomasyonları: Üreticilerin akıllı teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmesine olanak sağlayan akıllı tarım otomasyonları, artan taleplerin karşılanmasında ve yetersiz iş gücünün robotlar yoluyla karşılanabilmesinde üretim kanadına destek verir.
Toprağın DNA Tespiti: Toprağın DNA haritasının çıkarılmasını sağlayan bu sistem, olası ekin hasarlarının ve hastalıklarının erken tespitine imkân verir. Yarıca toprak analizleri yaparak hangi toprak türünün ne kadar su ve gübreye ihtiyaç duyduğunu kolayca belirleyebilir. Diğer taraftan da; yaprak analizleri ile de bitkilerin makro ve mikro besin elementlerinin eksiklikleri tespit edilerek gübreleme programları yapılmalıdır.
Akıllı Sensör Teknolojileri: Mekanik, akustik, optik sensörler ve uydu teknolojileri. Tüm bu sensörler tarımsal üretimin farklı aşamalarında sorunlara etkili çözümler üretebilir. Özellikle aşırı N kullanılan ülkemiz topraklarında; bu sensörler yardımı ile N kullanımında bitkinin ihtiyacı kadar uygulamalar yapılabilir. Ayrıca gübreleme ve hava tahminleri gibi pek çok farklı aşamada da sensörlerden yardım alınabilir.
Tarımsal Yapay Zekâ Teknolojileri: Hemen her teknolojik alanda kendini gösteren yapay zekâ, modern tarım teknolojileri sayesinde tarımsal alanda da aktif olarak kullanılabilir. Yapay zekâ yardımıyla insan gücüne ihtiyaç duymadan kendiliğinden çalışabilen robot ve makineler, tarımsal üretimin hız kazanmasına da olanak verir.
Lazerli Korkuluk Projeleri: Hasadın büyük bir bölümünün yok olmasına neden olan zararlı canlıların tarladan uzak tutulmasında kullanılan lazerli korkuluk teknolojileri, geniş alanlarda etkilidir. Mahsule zarar veren kuşların korkutulup uzaklaştırılmasına geleneksel yönteme oranla %90’ın üzerinde başarı sağlanır.
Dikey Tarım Uygulamaları: Giderek azalan tarım alanlarından maksimum verimin elde edilmesine imkân tanıyan bir yöntemdir. Dikey tarımda mahsulün dikey istiflenmesi, çok daha az miktarda alandan daha fazla ürün alabilmenizi sağlar.
Diğer Modern Tarım Uygulamaları: Yukarıdaki örneklerin dışında hassas tarım, hasat kalite vizyonu, arı vektörleme, çalı düzeltici, sıfır yer çekimi ile bitki yetiştirme gibi daha pek çok tarım teknolojisi modern üretim uygulamaları içerisinde sayılabilir.
Tarım Teknolojileri Nasıl Avantajlar Sağlar?
Tarım alanında kullanılan teknolojiler, geleneksel tarıma oranla pek çok avantajı bünyesinde barındırır. Her şeyden önce teknoloji kullanımı, ürün kalitesi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Ayrıca kaynak israfının önüne geçilerek, kısıtlı kaynakların daha verimli şekilde kullanılabilmesi sağlanır. Teknoloji eliyle yapılan tarımsal üretimde, kısıtlı kaynaklarla elde edilen ürün miktarında da gözle görülür bir artış yaşanır. Tarımsal üretim hız ve ivme kazanırken, arz-talep dengesi korunmaya çalışılır. Tarımda kimyasalların kullanımının azalması da teknolojinin sağladığı avantajlar arasında sayılabilir. Nitekim fazla kimyasal kullanımı maddi anlamda çiftçileri zarara uğratır. Bunun yanında manevi anlamda çevreye de zarar verir. Bu nedenle tarımda geliştirilen teknolojiler yardımıyla kimyasal madde kullanımının en aza indirilmesi hem çiftçinin cebine hem de çevre sağlığına olumlu geri dönüşler sunar. Bunun yanında çevresel boyutta dünya üzerinde var olan su kaynaklarının etkin kullanımı da sağlanır. Teknolojik sulama sistemleri ekinlerin daha az miktarda su harcanarak sulanabilmesine imkân verir. Bu sulama teknikleri, giderek azalan tatlı su kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçer. Aynı zamanda sulama saatleri teknolojik verilerle hesaplanan buharlaşma saatleri takip edilerek yapılabilir. Bu şekilde toprağın maksimum nemi alabileceği saat aralıkları kolaylıkla tespit edilebilir. Toprağın nem durumu kullanılan dronelar yardımıyla havadan da gözlemlenebilir. Arazinin sulama, ilaçlama ve gübreleme ihtiyaçları uzaktan takip edilebilir. Takip verileri günlük, haftalık, aylık olarak kayıt altına alınabilir. Kısacası teknoloji destekli tarımsal üretim, ekimin başlangıcından hasadın tamamlandığı döneme dek sayısız avantajı beraberinde getirir.