BAKLAN TARIM TEKNOLOJİLERİ TEKNİK VE MESLEKİ ANADOLU LİSESİ

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Tarım Teknolojileri alanı, tarım makinelerini kullanarak modern tarım teknikleriyle endüstriyel meyve, sebze, tarla ve süs bitkileri üretimi ile peyzaj uygulamalarının yapıldığı alandır.
Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı tarımla uğraşmakta, tarımsal sanayi sektörünün ham maddesi ve millî gelirin %27' si tarımdan karşılanmaktadır.
Dünya genelinde yaşanan sağlıklı gıda teminindeki problemler, tarıma elverişli arazi ve su kaynaklarının azalması, tüketicilerin bilinçlenmesi, tarım ürünlerine olan talepteki hızlı artış, artan dünya nüfusunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile ilgili ihtiyaçlar, modern tarımı zorunlu hâle getirmiştir.
Bitkisel üretimde, uluslararası alanda rekabet edebilecek kalitede üretimin zorunlu hâle gelmesi kalifiye elemana olan ihtiyacı artırmıştır. Çok geniş bir saha olan tarım sektörü içerisinde üretime yönelik uzmanlaşma ihtiyacı, yapılan piyasa analizleri sonucu mesleki yapılanmayı bu şekilde yönlendirmiştir.
Tarım sektöründeki işletmelerin genel olarak aile tipi küçük işletmeler olması uluslararası rekabette ülkemiz açısından büyük sorunlar oluşturmaktadır. Günümüzde kalifiye elemanların ve onların istihdamında orta ve büyük ölçekli özel işletmelerin azlığı mesleki gelişimi kısıtlamaktadır. Ancak ülkemizin gelişim sürecinde orta ve büyük ölçekli işletmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslararası rekabette bu işletmelerin artışına paralel olarak kalifiye eleman yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu da tarım teknolojisi alanında mesleki eğitimin önemi ve yeri vurgulanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
- Endüstriyel Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği
- Süs Bitkileri ve Peyzaj Teknisyenliği
- Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Tarım Alet ve Makineleri Kullanıcılığı

ENDÜSTRİYEL MEYVE VE SEBZE YETİŞTİRİCİSİ
Endüstriyel meyve ve sebze yetiştiricisi; her çeşit meyve ve sebze yetiştirme ortamını hazırlayan; bahçe ve serayı tesis eden, fide ve fidan üreten; ekim, dikim, bakım, hasat, tohum üretme, ambalaj ve muhafaza işlemlerini tek başına yapabilme bilgi ve becerisine sahip olan nitelikli kişidir. 
Kazanımları
İş organizasyonu yapmak, Arazi seçimi yapmak, Toprak hazırlığı yapmak, Bitkileri incelemek, Üretim yapmak, Bakım işlemleri yapmak, Fidanlık kurmak, Örtü altı sistemlerini kurmak, Çoğaltma yapmak, Budama yapmak, Meyve türlerini yetiştirmek, Sebze türlerini yetiştirmek, Meyve ve sebze bahçesinde bitki koruma tedbirlerini uygulamak, Hasat ve muhafaza yapmaktır.
 
SÜS BİTKİLERİ VE PEYZAJ TEKNİSYENİ
Süs bitkileri ve peyzaj teknisyeni; her çeşit kesme çiçek, iç ve dış mekân süs bitkilerinin yetiştirme ortamını hazırlayan; serayı tesis eden, süs bitkileri fide ve fidanlarını üreten; ekim, dikim, bakım, hasat, tohum üretme, ambalajlama, muhafaza, çiçek düzenleme ve pazarlamayı tek başına yapabilen; peyzaj projelerini araziye uygulama bilgi ve becerisine sahip olan nitelikli kişidir.
Kazanımları
İş organizasyonu yapmak, Arazi seçimi yapmak, Toprak hazırlığı yapmak, Bitkileri incelemek, Üretim yapmak, Bakım işlemleri yapmak, Örtü altı sistemlerini kurmak, Fide ve fidanlık kurmak, Aşılama ve budama yapmak, Dış mekân bitkilerini yetiştirmek, İç mekân bitkilerini yetiştirmek, Önemli kesme çiçekleri yetiştirmek, Çiçek düzenleme işi yapmak, Peyzaj yapmak, Temel sanat eğitiminin ilke ve yöntemlerini kazandırmak, Teknik resim çizmek, Süs bitkilerinde bitki koruma tedbirlerini almaktır.
 
TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİSİ
Tarla bitkileri yetiştiricisi; tarım ve hayvancılık sektörünün alt yapısını oluşturan; tarla bitkilerinin üretimi için tarım alet ve makineleri ile toprak hazırlığı ve ekimini yaparak tahıllar, tıbbi bitkiler, yağ bitkileri, çayır mera ve yem bitkileri ile diğer endüstri bitkilerini yetiştiren; bitki koruma, sulama ve diğer bakım işlerini yapabilen nitelikli meslek elemanıdır.
Kazanımları
İş organizasyonu yapmak, Arazi seçimi yapmak, Toprak hazırlığı yapmak, Bitkileri incelemek, Üretim yapmak, Bakım işlemleri yapmak, Tarla bitkilerinde üretim hazırlığı yapmak, Hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, Tarım alet ve makinelerini kullanmak, Tahıl yetiştirmek, Yemeklik baklagilleri yetiştirmek, Nişasta-şeker bitkilerini yetiştirmek, Lif bitkileri yetiştirmek, Yağ bitkileri yetiştirmek, Tütün üretimi yapmak, İlaç-baharat bitkileri yetiştirmek, Çayır mera ve yem bitkileri yetiştirmektir.

TARIM ALET VE MAKİNELERİ KULLANICISI
Tarım alet ve makineleri kullanıcısı; tarımsal üretimde kullanılan araç gereç ve donanımları tanıyan; kontrol edebilen, temizliğini, basit bakım ve onarımlarını yapabilen; mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak traktör ile tarım alet ve makinelerinin bakımını, ayarlarını yapabilen ve bunları kullanabilen nitelikli meslek elemanıdır.
Kazanımları
İş organizasyonu yapmak, Arazi seçimi yapmak, Toprak hazırlığı yapmak, Bitkileri incelemek, Üretim yapmak, Bakım işlemleri yapmak, Tarım makinelerinde kullanılan dizel motorların bakımını yapmak, Traktörün periyodik bakımını yapmak ve kullanmak, Toprak işleme ile bitki bakım alet ve makinelerinin ayarlarını yapmak ve kullanmak, Ekim-dikim makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Bitki koruma makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Gübreleme makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Arazi temizleme ve toprak tesviye alet ve makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Traktörle kullanılan hasat harman makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Yeşil yem hasat makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Saman yapma ve balya makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Yem kırma ve kaba yem hazırlama makinelerinin periyodik bakımını, ayarlarını yapmak ve kullanmak, Kendiyürür tarım makinelerinin ayarlarını yapmak ve kullanmak, Kendi yürür tarım makinelerinin periyodik bakımını yapmak, Tohum hazırlama makinelerinin bakımını, ayarlarını yapmak ve çalıştırmak, Temel teknik resim uygulamaları yapmak.